Over ons

Binnen de familie Hoeben wordt het ambacht van eerst strodekker en later rietdekker al meer dan 200 jaar uitgeoefend en is van vader op zoon op zoon is overgegaan. Een ambacht dat ik, met mijn team met groot enthousiasme uitoefen, en nog heel vele jaren hopen te mogen en te kunnen doen.  Ik hoop ook dat de situatie zich zal voordoen dat ik de “overdraagtraditie” naar mijn zonen of zelfs eventueel dochter kan voortzetten. Het zou in de geschiedenis van de familie Hoeben opnieuw een geweldige gebeurtenis zijn.”

Het rietdekkersvak

Het werkzaamheden van een rietdekker kunnen van dag tot dag erg verschillen. De werkzaamheden van een nieuwbouwhuis zijn weer heel anders dan het onderhouden of renoveren van een ouder rieten dak.

Wanneer het dak van een huis voor het eerst voorzien wordt van riet zal de rietdekker zich moeten voorbereiden. Men kan hierbij denken aan opbouwen van een steiger, het inspecteren van het dak op gebreken en deze verhelpen en het verzamelen van de materialen. Het kan ook voorkomen dat delen van het bestaande dak eerst gesloopt moeten worden. Vervolgens wordt de onderconstructie aangebracht waarop uiteindelijk het riet bevestigd wordt. Er zijn twee manieren om een rieten dak op te bouwen. Bij het traditionele dak, ook wel open rieten dak genoemd, wordt het riet op een open onderconstructie gebonden. Bij een gesloten rieten dak, ook wel schroefdak genoemd, wordt het riet bevestigd over een met hout betimmerde afgesloten onderconstructie. Het voordeel van een gesloten rieten dak is dat er geen tocht door het riet heen komt en de brandveiligheid een stuk groter is.

Naast het aanbrengen van een nieuw dak houdt een rietdekker zich ook bezig met het onderhoud van een rieten kap. Men kan hierbij denken aan het ontmossen van het riet, het repareren van de onderconstructie en het vervangen van riet. Een goed onderhouden rieten dak heeft een aanzienlijk langere levensduur. 

Onze geschiedenis

Rietdekkersbedrijf Hoeben Deurne
1813
Jan Hoeben

Op 22 april 1817 is de dag waarop de notaris in de akte van verkoop en koop het beroep "strooijdekker" opschreef. Zover bekend heeft Jan Hoeben dit ambacht al tenminste sinds 1813 uitgeoefend.

Rietdekkersbedrijf Deurne Hoeben
1854
Laurens Hoeben

Zoon van Jan Hoeben. In zijn huwelijksakte van 1 september 1854 wordt het beroep van "stroodekker" beschreven. Hij heeft kennelijk al jaren eerder de activiteiten van zijn vader overgenomen en voortgezet.

Martinus Hoeben stroodekker
1902
Martinus Hoeben

Zoon van Laurens Hoeben. Martinus heeft beroep "stroodekker" van zijn vader in Asten voortgezet. Het bewijs hiervan staat in een koopakte voor een huis, opgemaakt in 1902. Martinus zal waarschijnlijk het beroep dan al jarenlang uitgeoefend hebben.

Jan Hoeben rietdekker
1934
Jan Hoeben

Jan heeft zijn vader Martinus zijn beroep van strodekker blijkens een inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel vanaf 1934 in Asten voortgezet in de vorm van rietdekker.

Tini Hoeben Rietdekker
1969
Tini Hoeben

Tini heeft het vak van zijn vader Jan geleerd en het kennelijk dusdanig interessant gevonden dat het ook zijn beroep is geworden. Hij heeft per 1 januari 1969 het rietdekkersbedrijf van zijn vader Jan Hoeben overgenomen. Tini heeft zijn bedrijf uitgeoefend tot 1 juli 2014.

Sander Hoeben rietdekker
1995
Sander Hoeben

Sander Hoeben is sinds zijn jonge jaren al actief op het rieten dak. Hij heeft 22 augustus 1995 zijn eigen onderneming gestart; Hoeben Dakdekkersbedrijf Deurne. Dit bedrijf specialiseerde zich vooral in de renovatie van hellende daken. Zowel dakpannen als riet. Sinds 1 juni 2014 heeft Sander officieel het rietdekkersbedrijf van zijn vader overgenomen. Daarmee is de ketting van de generaties rietdekkers Hoeben volledig compleet.

Familie Hoeben rietdekkers
Toekomst
Nieuwe generatie

Sander hoopt dat de traditie voortgezet wordt en zijn bedrijf mettertijd overdragen kan worden aan zijn beide zonen Danian en Denzel of aan één van hen, of misschien ook wel aan zijn dochter Janelle. Beide zonen tonen op dit moment in elk geval al wel veel interesse in het rietdekkersambacht. (foto: Tini Hoeben sr. Danian, Denzel en Janelle in 2015)

Contactgegevens

Contact-
gegevens

ADRES

Griendtsveenseweg 66

5753SB  Deurne (NL)

Telefoon

Gebruik één van de bovenstaande contactmogelijkheden of stuur ons een bericht via het onderstaande contactformulier. Wij zullen uw bericht zo spoedig mogelijk beantwoorden.

Contactformulier

Deze website maakt gebruik van cookies om volledig te kunnen functioneren en u een optimale gebruikerservaring te bieden. Door te browsen op deze website gaat u akkoord met het gebruik hiervan zoals omschreven in onze privacyverklaring.